Mladi iz organizacije Misiunea Socială "Diaconia" iz Moldavije te učesnici Youth Leaders programa i projekta "Izgradnja mira je moja odgovornost" su zajednički organizovali niz aktivnosti koje se realizuju pod pokroviteljstvom Ekumenska Inicijativa Žena - EWI. Bitno je naglasiti da je ovo jedan od mnogih u aktinvosti koje organizuje Youth for Peace.
MLD17

Seminar Making Europe Work 4Tokom vikenda od 22.06. do 24.06. 2018. godine održan je Network Seminar u okviru projekta „Making Europe Work“ – Građanska akademija za mlade diseminatore iz Francuske, Njemačke i Zapadnog Balkana u hotelu Astra Garni u Sarajevu. Projekat se implementira od 2016. godine, a u svoju završnu fazu ulazi iduće 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Encounter Europe 2Youth for Peace has been honoured to participate in Summer European Academy. The Academy was organized by European Academy Otzenhausen, Asko Europa Foundation and Konrad Adenauer Foundation and took place in Otzenhausen, Germany in May, 1st till 9th. Main topic of Academy is summed in its title “Encounter Europe - Current challenges of European Integration – civic participation in best practice”. 35 participants from South Eastern Europe came together to give active participation in Academy, delivering their perspectives from respective countries. All participants were coming with huge experience in non-government and political sector, either.

U periodu od 1. do 8. 5. tekuće godine, članovi YfP-a Emina Frljak i Anela Zorlak su prisustvovali seminaru „Making Europe Work“ u Europskoj Akadamiji u Otzenhausenu zajedno sa mladima iz zemalja zapadnog Balkana, Francuske i Njemačke. Teme susreta su bile bazirane na prevazilaženju prošlosti i kreiranju bolje budućnosti. Mladi su u toku šestodnevnog rada razgovarali o temama i problematici zemalja učesnika na seminaru, te na kraju predložili projekte na kojima će kao međunarodni timovi da rade u narednom periodu. Sadržaj je bio kombinacija teorijskih izlaganja i interaktivnih vježbi za učesnike, a cilj seminara razvijanje zdrave komunikacije, iznošenje vlastitih stavova, prvenstveno poštivanjem drugih i drugačijih. Pored toga mladi su kao cilj imali da zajedničkim snagama i dosadašnjim znanjem nađu rješenje kako Europa da počne funkcionisati baš onako kako oni žele. Svi prisutni su imali priliku dotaknuti se tema o kojima vole diskutovati, ali i onih težih, komplikovanijih i osjetljivijih, te u sigurnom okruženju tima razmjenjivati neslaganja sa svojim kolegama na asertivan način sa poštovanjem sagovornika.


making europe work 1making europe work 2