Volontiranjem do promjena - Mladi iz Moldavije u BiH

Mladi iz organizacije Misiunea Socială "Diaconia" iz Moldavije te učesnici Youth Leaders programa i projekta "Izgradnja mira je moja odgovornost" su zajednički organizovali niz aktivnosti koje se realizuju pod pokroviteljstvom Ekumenska Inicijativa Žena - EWI. Bitno je naglasiti da je ovo jedan od mnogih u aktinvosti koje organizuje Youth for Peace.
MLD17

U saradnji sa Jevrejskom opštinom Sarajevo Youth for Peace je organizirao akciju čišćenja Jevrejskog groblja u Sarajevu. Prilikom svoje posjete Bosni i Hercegovini, mladi iz Moldavije, zajedno sa članovima Youth for Peace-a obišli su vjerske objekte u Sarajevu te se upoznali sa vjerskim tradicijama prisutnim u našoj državi. Nakon posjete održana je i radionica o stereotipima i predrasudama u prostorijama Youth for Peace-a. Radionici su se pridružili i neki od učesnika Youth Leaders programa, gdje su se bolje upoznali sa svojim vršnjacima iz Moldavije i razmjenili iskustva te porazgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju mladi u obje države.
U prostorijama Youth for Peace-a održana je radionica "Vjerske tradicije u Bosni i Hercegovini". Na radionici je učestvovalo 8 mladih iz organizacije Misiunea Socială Diaconia. Na zabavan, interaktivan i učesniku orijentiran način mladi su učili o sličnostima i razlikama između judaizma, kršćanstva i islama, na taj način stičući znanja o religijama, ali i stvarajući osnove i pretpostavke za razvoj i vođenje dijaloga.
Avantura kroz Bosnu i Hercegovinu za grupu mladih volontera nastavila se u Jajcu, gdje su boravili na kratkom izletu i tom prilikom obišli najvažnije znamenitosti u ovom srednjovjekovnom gradu.
Učesnici su se upoznali sa radom Dnevnog centra za starije osobe, koji djeluje pri Caritasu Banja Luka, u kojem su ih dočekali korisnici ove ustanove i sa kojima su, uprkos jezičkoj barijeri, proveli ugodno zajedničko vrijeme. Također, aši gosti su se družili I sa svojim vršnjacima iz doma "Rada Vranješević", sa kojima su uživali u animatorskim igrama, plesu i sportu.
Mladi su nastavili te su posjetili i Banja Luku. Održali su kreativnu radinicu sa korisnicima Centra za starije osobe, sa kojima su ukrašavali drvene kutije tehnikom decoupage. Nakon toga, uputili su se u obilazak grada na Vrbasu, i njegovih najznačajnijih turističkih tačaka.
Posljednji dan posjete Banjaluci, mladi iz Moldavije su proveli u domu za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević". Upoznali sa historijatom i djelovanjem ove institucije, a nakon toga druženje su nastavili sa korisnicima doma. Na kraju dana, ženski dio ekipe su se pridružio kreativnoj radionici za žene, koja se realizuje u sklopu Caritasovog projekta "Osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini".
MLD21MLD16MLD15MLD14MLD3MLD9MLD18MLD4MLD12MLD11MLD13MLD20