U Sarajevu je 09. listopada 2019. godine održana radionica za djecu i mlade projekta Rischio Minore. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe te su u prvoj govorili o razvoju i jačanju timskog rada te što je potrebno da timski rad funkcionira. Druga grupa se posvetila komunikaciji u kriznim situacijama i situacijama kada je potrebna brza reakcija tima. Nakon održanih radionica, sudionici su se uputili na tajnu misiju specijalnih agenata.

team photo 3a

Završetkom raspusta i povratkom djece i mladih u školske klupe i nakon održanog Ljetnog kampa, aktivnosti projekta Rischio Minore se nastavljaju. Do kraja projekta, predviđenog početkom studenog 2019. godine u planu je provođenje nekoliko radionica i treninga, uz tečaj talijanskog jezika, uz koje će mladi imati priliku proširiti svoja znanja i iskustva ali i upoznati nove prijatelje.

 MG 5701

BurnoutLejla Hasandedic-Đapo, magistra psihologije i asistentica na Psihološkom fakultetu Sveučilišta u Antaliji, facilitirala je radionicu "Burnout" za mlade Youth for Peace-a, a cilj radionice je bio upoznati ih s ovim fenomenom. Svaka osoba je izložena različitim vrstama stresa i dok se pokušavaju nositi sa svojim obvezama vezanim za studije ili svoj posao, zaboravljaju razmišljati o sebi što bi moglo imati značajne posljedice na njihovo zdravlje. Tijekom radionice, mladi su podučavani kako prepoznati simptome izgaranja u ranim fazama kao i kako reagirati ako prepoznaju ozbiljnije simptome. Čuli su o različitim fazama sagorijevanja, od početnih, bezopasnih faza do onih koje bi trebalo tretirati ozbiljno. Konačno, imali su priliku i za osobnu introspekciju kroz test koji može ukazati na njihov odnos prema svakodnevnom stresu i razini izgaranja. Na kraju radionice, voditeljica je odlučila stvoriti skupinu za podršku zajedno sa sudionicima kako bi se kreiralo mjesto za razgovor i priliku za savjetovanje u budućnosti. Sudionici su preuzeli na sebe odgovornost da prate sebe i reagiraju ako prmijete povećanje razine izgaranja.