YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

Nastavak priče "YOUr Past - Present - Future" u Somboru

U periodu od 9. do 11. decembra tridesetoro mladih iz cele Srbije učestvovalo je na seminaru za srednjoškolce u okviru projekta “YOUr Past, Present, Future” koji je organizovao Somborski omladinski Boom u partnerstvu sa organizacijom Youth For Peace iz Sarajeva i organizacijom MAYYA iz Podgorice.

SM2a

 

SM2b

Teme trodnevnog seminara bile su diskriminacija, konstruktivna transformacija sukoba, ljudska prava, govor mržnje i izgradnja mira. U toku radionica mladi su imali priliku da kroz diskusiju i metode neformalnog obrazovanja prošire svoja znanja, te se kritički osvrnu na prethodno navedene teme.

Trodnevni seminar održao se u Somboru, aktivnosti u okviru seminara vodile su omladinske radnice Milica Lugumerski, Jelena Štulić i Ivana Barać, a po završetku seminara učesnici/ce stekli su sertifikat, a neki od njih i pravo učešća na završnoj konferenciji u Sarajevu početkom sledeće godine.

“Jedini problem ovog seminara je to što je nas samo trideset, a ovo bi trebali čuti svi mladi u Srbiji!" - tvrdi jedan od učesnika seminara.

Hvala Somborski Omladinski Boom na sjajnoj realizaciji seminara i Regional Youth Cooperation Office - RYCO na potpori. Aktivnosti projekta se uskoro nastavljaju u Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini.