YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

"YOUr Past - Present - Future" seminar u Sarajevu

Mržnja, predrasudi, etikete na nacionalnom nivou, sukob, rat, razlike u vjerovanju, bol, govor mržnje ili strah od drugih nije tabu tema za ovu grupu mladih. Učesnici seminara su kroz upoznavanje vlastitih identiteta uvidjeli prilike za izgradnju mira, koji je osnova bolje sadašnjosti.

SA2b

Seminar "Identiteti - osnova za sukob ili prilika za izgradnju mira" je implementiran u Sarajevu od 01. do 03. februara, u sklopu regionalnog projekta YOUr Past-Present-Future uz podršku Regional Youth Cooperation Office - RYCO.
Aktivnosti se nastavljaju u martu, kada će srednjoškolci iz BiH razmijeniti svoje iskustvo s vršnjacima iz Srbije i Crne Gore tokom regionalne konferencije koja će biti održana u Sarajevu.

SA2asa2C