YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

„YOUr Past, Present, Future“ u Podgorici

Mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore su se ponovno okupili. Jaka motivacija učesnika je garantovala kvalitetan trening, koji je održan u Podgorici, Crna Gora, u periodu od 27. do 30. oktobra 2018. godine.PG1

 PG3

Na drugom susretu učesnici su kroz predavanja, diskusiju i grupni rad učili o temama ljudskih prava, nasilja i tranformacije konflikta, te o važnosti razmatranja ovih tema u procesu izgradnju mira i zdravijeg društva BiH, Srbije i Crne Gore.

Trening se implementira u okviru projekta „YOUr Past, Present, Future“ podržanog od Regional Youth Cooperation Office - RYCO. Treća, finalna etapa ovog zanimljivog puta učesnike će okupiti u Sarajevu sredinom novembra.

 

 

PG2PG4PG5