YOUr Past - Present - Future je projekat Youth for Peace organizacije u partnerstvu sa Somborskim Edukativnim Boom-om iz Srbije i organizacijom MAYAA iz Crne Gore, a podržan od strane Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Projekt okuplja 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore, te kroz niz treninga ih educira o temama vezanim za identitete, narative, sukob i konstruktivnu transformaciju sukoba, sve u cilju afirmativnog suočavanja sa prošlosti, dijaloga i izgradnje mira. Projekt će također okupljati srednjoškolce, te kroz nacionalne seminare i završnu konferenciju u Sarajevu podizati svijest o važnosti izgradnje mira i njihove uloge i odgovornosti u tim procesima.

Cilj projekta je motivirati mlade za iskorače iz društveno nametnutog konformizma i iracionalnog straha od drugačijih, osposobiti ih da analiziraju prošlost i njezine posljedice danas, pristupe narativima i sveprisutnom govoru mržnje na analitički način, te da postanu odvažni akteri u civilnom društvu, proaktivno rade na istinskom dijalogu i izgradnji mira.

Mržnja, predrasudi, etikete na nacionalnom nivou, sukob, rat, razlike u vjerovanju, bol, govor mržnje ili strah od drugih nije tabu tema za ovu grupu mladih. Učesnici seminara su kroz upoznavanje vlastitih identiteta uvidjeli prilike za izgradnju mira, koji je osnova bolje sadašnjosti.

SA2b

Priča o izgradnji mira u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori se nastavlja! Srednjoškolci su se okupili u Podgorici na trodnevnom seminaru i učili o transformaciji konflikta, medijskoj pismenosti, ljudskim pravima i izgradnji mira.

PG2d

U periodu od 9. do 11. decembra tridesetoro mladih iz cele Srbije učestvovalo je na seminaru za srednjoškolce u okviru projekta “YOUr Past, Present, Future” koji je organizovao Somborski omladinski Boom u partnerstvu sa organizacijom Youth For Peace iz Sarajeva i organizacijom MAYYA iz Podgorice.

SM2a

S kojim narativima živimo? Kako se sjećamo prošlosti? Znamo li voditi dijalog? Želimo li graditi mir ili smo zadovoljni društvima u kojima živimo? – pitanja su koja smo otvorili s učesnicima YOUr Past – Present – Future projekta podržanog od Regional Youth Cooperation Office - RYCO.

SA3

U Somboru, Srbija, u periodu od 13. do 16. oktobra 2018. godine, realizovan je četvorodnevni trening koji je okupio mlade iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i prvi je u nizu aktivnosti u okviru projekta „YOUr Past, Present, Future“ podržanog od Regional Youth Cooperation Office - RYCO

SM2

Projekt YOUr Past - Present - Future je odabran kao jedan od najboljih u sklopu prvog poziva Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) te će biti realizovan u predstojećim mjesecima. Prvi korak ovog projekta je okupljanje koordinatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije u cilju operativnog planiranja i detaljne razrade plana aktivnosti. Na Zlatiboru, u periodu od 17. do 19. 08. 2018. godine okupljeni koordinatori projekta su se detaljno upoznali sa ciljevima i aktivnostima projekta, te isplanirali predstojeće faze. Strategija promocije projekta, kao i detaljan set kriterija za odabir učesnika je kreiran. Projekt ne bi imao poentu ako ne okuplja kvalitetne učesnike, tako da će uskoro i prvi poziv u sklopu projekta YOUr PPF biti objavljen; svi studenti iz BiH, Srbije i Crne Gore, koji su zainteresovani za teme projekta, će imati priliku da se prijave i učestvuju u ovoj poučnoj i zanimljivoj priči.

YOURPPF 1 1YOURPPF 1 2YOURPPF 1 3YOURPPF 1 4