POWER projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz BiH i Crne Gore: Caritas Barske nadbiskupije, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt će trajati dvije godine te se provodi na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ciljevi ovog projekta su povećavanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, uspostavljanje funkcionalnijeg instutucionalnog okvira u BiH i Crnoj Gori za zapošljavanje OSI, jačanjem dijaloga između organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija te razvijanje odgovarajućih okruženja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Projekt POWER je financiran od strane Europske unije, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. 

Prvi sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom je održan u Mostaru sa ciljem promocije prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, skladno UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. Sajam je organiziran u sklopu projekta P.O.W.E.R, koji finansira Europska unija kroz IPA II program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

power 6

Sajam su svečano otvorile osobe s invaliditetom koje su u okviru projekta P.O.W.E.R stekli priliku da se zaposle kao pripravnici. Na sajmu je prisustvovalo više od 40 izlagača iz raznih institucija, organizacija, udruga osoba s invaliditetom, socijalnih poduzeća, kompanija te zaštitnih radionica. U sklopu sajma održane su dvije radionice o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i aktivnom traženju posla uz predstavljanje primjera dobrih praksi. Riječ dobrodošlice uputio je gosp. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, domaćina prvog sajma zapošljavanja, kazavši kako je iznimno sretan da su osobe s invaliditetom dobile jedan ovakav događaj, u nadi da će ovo biti još jedan iskorak prema stvaranju boljih uvjeta za život ove populacije. Nakon obraćanja gradonačelnika, obratio se i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a.

O važnosti i značaju projekta nekoliko riječi kazao je i gospodin Dobrica Jonjić, pomoćnik Federalnog ministra za rad i socijalnu politiku, te mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH koji je pozdravio nazočne posjetitelje, istaknuvši da Caritasi u Bosni i Hercegovini, ali i sve njihove partnerske organizacije već dulji niz godinu su aktivni u iskazivanju solidarnosti osobama s invaliditetom, ne samo kroz ovaj projekt nego i kroz druge projekte, službe i usluge.

power 7

„Mi vjerujemo da osobe s invaliditetom imaju pravo na život dostojan čovjeka. Imaju pravo na rad i zapošljavanje“ kazao je ravnatelj Caritasa.

„Socio-ekonomske reforme su u fokusu aktivnosti Europske unije u Bosni i Hercegovini u proteklih pet godina. Ovaj proces je započet, ali potrebno je da dalje radimo na unapređenju mogućnosti i podršci osobama s invaliditetom i stanovništvu generalno. Socijalna dimenzija procesa europskih intergracija je izuzetno bitna, a naročito aspekti poput zdravstvene njege, zapošljavanja i jednakih mogućnosti obrazovanja za sve građane, uključujući i i osobe s invaliditetom“ rekao je ambasador Lars- Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH koji je zajedno s deset pripravnika projekta P.O.W.E.R zvanično otvorio sajam.

„Meni je ova prilika izvrsno došla da se dokažem i pokažem da smo i mi sposobni, korisni i da možemo napredovati. Hvala EU što nam je omogućila da steknemo prva profesionalna iskustva i priliku za učenje i napredovanje. Vjerujem da ćemo uspjeti dokazati da smo sposobni i korisni“ u svom obraćanju medijima kazala je Anja Jurica, jedna od 21 vrijednih i posvećenih osoba kojima je kroz projekt P.O.W.E.R omogućeno obavljanje pripravničkog staža tijekom kojeg će razvijati profesionalne vještine i sticati ikustva što će im pomoći da se lakše interiraju u radnu sredinu.

power 8power 9

Projekt P.O.W.E.R. financira Europska unija u vrijednosti od preko 390.000 eura. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 450.000 eura, a provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

(Preuzeto sa: caritas.ba)