POWER projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz BiH i Crne Gore: Caritas Barske nadbiskupije, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt će trajati dvije godine te se provodi na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ciljevi ovog projekta su povećavanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, uspostavljanje funkcionalnijeg instutucionalnog okvira u BiH i Crnoj Gori za zapošljavanje OSI, jačanjem dijaloga između organizacija civilnog društva, poduzeća i javnih institucija te razvijanje odgovarajućih okruženja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Projekt POWER je financiran od strane Europske unije, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. 

Susret pripravnika i mentora projekta POWER

U periodu od 15. do 17. 09. 2019. godine u Herceg Novom, Crna Gora održan je susret pripravnika i mentora koji učestvuju u projektu POWER. Tokom dva dana okupili se pripravnici i mentori koji dolaze iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zemalja u kojima se implementira projekat.

HN

Susret je poslužio kao prilika da se učesnici međusobno upoznaju, podijele svoja znanja, iskustva i vještine kao i da govore o prednostima ovog projekta i o svim mogućim idejama za nastavak priče o borbi i promoviranju pravima zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Projekat POWER implementira Caritas Bosne i Hercegovine u saradnji sa institucijama i organizacijama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a financira ga Europska Unija u okviru IPA – Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

HN 2U sklopu projekta zaposlena je 21 osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Opisi poslova kojima se oni bave su raznovrsni, od rada u nevladinim organizacijama, ureda za podršku studentima, kuhinji, štampariji i drugim mjestima.Youth for Peace je jedna od organizacija koja je uključena u projekat, u okviru kojega je zaposlena jedna osoba koja je svojim prisustvom ojačala kapacitete naše organizacije.