MPS ISU subotu, 24. 12. 2016. godine, u Istočnom Sarajevu, održana je radionica na temu „Stereotipi i predrasude“ za srednjoškolce iz ovog grada. Mladi, uzrasta od 15 do 18 godina, imali su priliku saznati šta su to stereotipi i predrasude, po čemu se razlikuju, te kako stereotipi i predrasude u konačnici mogu dovesti do diskriminacije.

Tokom radionice, učesnici su zajedno sa trenerima došli do zaključka da su predrasude sastavni dio naših života, te da se svako od nas nekada nađe u situaciji u kojoj, svjesno ili nesvjesno, namjerno ili nenamjerno, unaprijed sudi o drugome, bez dovoljno znanja i informacija.

Učesnici su sa trenerima podijelili vlastita iskustva, te opisali situacije u kojima su vrlo često i sami izloženi osuđivanju i predrasudama od strane drugih, prvenstveno od svojih vršnjaka, a treneri su im kroz žive primjere objasnili kako se ponašati u takvim situacijama, te ukazali na važnost upoznavanja drugog i drugačijeg kao najbitniju kariku u razbijanju predrasuda koje svi mi nosimo u sebi.

United Religions Initiative
United Religions Initiative
je globalna međureligijska mreža koja promoviše mir i pravdu zbližavajući ljude različitih vjera i kultura u cilju saradnje za dobrobit svojih zajednica i svijeta.
Religions for Peace
Religions for Peace
je najveća međureligijska organizacija u svijetu koja nadilazi dijalog i stvara konkretne plodove rada. Youth for Peace je punopravni član mreže mladih RfP.
GNRC
GNRC
je mreža organizacija i individualaca opredjeljenih da zagovaraju prava djece i da načine svijet boljim mjestom za život svakog djeteta.
Joomla templates by Joomlashine