URI YA 4 1URI YA 4 2URI YA 4 3

Projekt Mladih ambasadora polako ulazi u završnu fazu. Nakon višemjesečnog rada, učenja i druženja, ambasadori su se okupili zajedno sa svojim trenerima u Fojnici, u periodu od 21. do 23. 10. 2016. godine kako bi iskoristili dosadašnje znanje i iskustvo i osmislili niz aktivnosti kojima žele započeti, odnosno obogatiti, svoj društveni angažman i postati aktivniji u društvu Bosne i Hercegovine. Tim ambasadora je odlučio da aktivnosti budu usmjerene ka osvještavanju mladih o opasnosti stereotipa i predrasuda, te negativnim posljedicama koje oni donose. Aktivnosti će biti kulturnog i edukativnog karaktera, te će realizirati kako u offline, tako i u online svijetu. Mentorstvo nešto starijih članova Youth for Peace-a će sada biti krucijalno, kako bi osigurali potrebnu podršku svojim ambasadorima.

Ovaj put, pored ambasadora i njihovih mentora, susret je obogatio svojim prisustvom i Matthew Youde, Associate Director of Global Programs for Youth Leadership Development pri URI-ju koji je podijelio svoja iskustva, govoreći o programima Youth Ambassadors, koji se implementuju u drugim državama svijeta, te o idejama URI-ja u cilju promovisanja i poticanja mladih lidera. Korisni savjeti su bili dobrodošli za mentore i ambasadore, te je na ovaj način projekt dobio dodatnu dimenziju, svoju poziciju globalno, kao jedna od karika lanca uspješnih mladih ljudi.

URI YA 3 1U periodu od 21. do 24. 04. u opuštenoj atmosferi Trebevića mladi ambasadori su se okupili na četverodnevnom treningu. Nakon dva manje formalna susreta u drugom i trećem mjesecu tekuće godine, kada se radilo na upoznavanju i zbližavanju ambasadora, ovaj put susret je imao popunjenu cjelodnevnu agendu. Sadržaj je bio kombinacija teorijskih izlaganja i interaktivnih vježbi za učesnike. Mentori i ambasadori se zajedničkim snagama rješavali razne probleme, te koristeći metodu „learning by doing“ unapređivali svoje znanje.

Tema treninga je bila nenasilje, te se radilo na upoznavanju, vježbanju i usavršavanju alata neophodnih za nenasilno djelovanje. Cilj je da mladi ljudi usavrše svoja znanja te postanu kvalitetni mladi sudionici civilnog društva i glasni zagovarači nenasilnog rješavanja problema. Svi prisutni su imali priliku dotaknuti se tema o kojima vole diskutovati, ali i onih težih, komplikovanijih i osjetljivijih, te u sigurnom okruženju tima razmjenjivati neslaganja sa svojim kolegama na asertivan način sa poštovanjem sagovornika. Izgradnja ličnog identiteta, poštivanje različitosti i svjesnost o svojim akcijama je preduslov za kvalitetnu komunikaciju u društvu, posebno među kolegama u nevladinom sektoru.

Također, kraj ovog treninga predstavlja početak perioda mentorstva gdje je svaki ambasador dobio svog mentora, nešto starijeg, ali i iskusnijeg kolegu iz Youth for Peace, koji će u narednih šest mjeseci raditi s njim, kako kroz individualni pristup, tako i u timu. Krajnji cilj je implementacija uspješnog projekta, kao i 11 osnaženih individua, koji će kroz Youth for Peace, ali i na druge načine pomoći izgradnji bh društva.

URI YA 2 1URI YA 2 2

Nakon uspješno realizirane prve faze projekta Youth Ambassadors, održan je i trening, u periodu od 4. do 6. 3. sa ciljem dodatnog uvezivanja mladih ambasadora i osnaživanja tima koji će biti nosilac svih budućih aktivnosti. Kako su ambasadori na prvom sastanku imali priliku da se upoznaju na individualnom nivou, tokom ovog susreta cilj je bilo povezivanje grupe individualaca u tim, koji će biti svjestan svih potencijala svojih članova, te kroz zajednički rad i grupnu motivaciju pomoći realizaciju budućih aktivnosti. Zajedno sa svojim mentorima, ambasadori su prošli niz radionica i seminara koji su pomogli u izgradnji tima, stjecanju međusobnog povjerenje i spoznaje svoje uloge u timu i osnaživanje mnogih individualnih i grupnih potencijala.

Opširnije:Realizirana druga faza projekta Youth Ambassadors

Proteklog vikenda, od 29. do 31. januara, održan je prvi susret projekta „Mladi Ambasadori“ koji realizuje Youth for Peace u saradnji sa United Religions Initiative, a tokom kojeg su mladi ambasadori uz podršku svojih mentora kreirali plan cjelokupnog projekta, te izrazili svoje potrebe vezane za znanja i vještine koje je potrebno da steknu kako bi bili što kvalitetniji nosioci promjena u društvu. Tokom prvog susreta, mladi od 18 do 21 godinu iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, imali su priliku da se upoznaju međusobno kao i sa mentorima, te da formiraju tim i postave osnove povjerenja i saradnje.

URI YA 3URI YA 4URI YA 5

 

 

 

 

 

 

 

 

U narednih 9 mjeseci, učesnike projekta očekuje još susreta kao i trening tokom kojeg će usvojiti potrebna znanja i vještine za implementiranje zajedničkog projekta sa ciljem promocije mira i međureligijskog dijaloga, koji će biti i kruna cijelog programa. Slijedeći susret je planiran za početak marta, a nakon toga svaki ambasador dobit će svog mentora koji će mu pružati podršku sve vrijeme trajanja projekta.

Na ovaj način, Youth for Peace radi na jačanju svojih kapaciteta te nastavlja sa izgradnjom mira u Bosni i Hercegovini i promociji aktivnih mladih osoba u društvu.

URI YA 2U petak, 29. 01. počela je prva faza projekta „Mladi Ambasadori“ koji Youth for Peace implementira u sklopu URI mreže i svjetskog Youth Leaders programa. Ideja projekta je da Youth for Peace tim educira i mentoriše grupu mladih, motivisanih, trenutnih ili budućih, aktivista u narednih 9 mjeseci. Tim od 10 mentora je okupio mlade ljude uzrasta od 18 do 21 godinu iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine u nastojanju da im pruži mogućnost da postanu nosioci promjena u društvu.

URI YA 1Prva faza projekta ima za cilj međusobno upoznavanje mentora i budućih ambasadora, kao i postavljanje temelja komunikacije i rada u timu. Kroz ova tri dana mladi ambasadori će, uz asistenciju svojih mentora kreirati plan cjelokupnog projekta, kako bi dobili znanja i vještine potrebna za dalje lično i profesionalno napredovanje.

United Religions Initiative
United Religions Initiative
je globalna međureligijska mreža koja promoviše mir i pravdu zbližavajući ljude različitih vjera i kultura u cilju saradnje za dobrobit svojih zajednica i svijeta.
Religions for Peace
Religions for Peace
je najveća međureligijska organizacija u svijetu koja nadilazi dijalog i stvara konkretne plodove rada. Youth for Peace je punopravni član mreže mladih RfP.
GNRC
GNRC
je mreža organizacija i individualaca opredjeljenih da zagovaraju prava djece i da načine svijet boljim mjestom za život svakog djeteta.
Joomla templates by Joomlashine