MPS PrnjavorDana 12.12.2016. godine, treneri Youth For Peace-a su posjetili Prnjavor, gdje su se družili sa 26 srednjoškolaca iz ovog grada. Sa srednjoškolcima iz Prnjavora diskutovano je o temi „Stereotipi i predrasude“, a tokom radionice, treneri su sa ovim mladim ljudima uspjeli doći do nekih ozbiljnijih zaključaka kroz kratke ali efikasne i korisne vježbe.

Ideja ove radionice je bila da mladima pokažemo da predrasude, stereotipi i diskriminacija potiču iz naše svakodnevnice najviše zbog nedostatka dijaloga te da se u krajnjem slučaju mogu odraziti na veću grupu ljudi koja će biti diskriminisana zbog određenih karakteristika koje posjeduju članovi te grupe. Prnjavorski srednjoškolci su učestvujući u ovoj radionici, imali priliku da shvate kako je biti diskriminisan i da među nama ne postoji osoba koja ne diskriminiše.

Krajnji cilj jeste mlade ljude osvijestiti o stereotipima, predrasudima i diskriminaciji ukazavši da ne čine drugima ono što ne žele da se njima čini. Ovo su neka pitanja koja se itekako provlače kroz naše društvo i upravo je diskusija koju smo imali sa mladim ljudima bila dobar način da ovu pojavu shvate kao nešto vrlo ozbiljno. Zaključak je taj da je upravo nedostatak komunikacije razlog diskriminacije koja je krajnji ishod stereotipa i predrasuda. I za kraj, jedna prikladna Senekina izreka „Nije da se ne usuđujemo jer je teško, već je teško jer se ne usuđujemo.“

United Religions Initiative
United Religions Initiative
je globalna međureligijska mreža koja promoviše mir i pravdu zbližavajući ljude različitih vjera i kultura u cilju saradnje za dobrobit svojih zajednica i svijeta.
Religions for Peace
Religions for Peace
je najveća međureligijska organizacija u svijetu koja nadilazi dijalog i stvara konkretne plodove rada. Youth for Peace je punopravni član mreže mladih RfP.
GNRC
GNRC
je mreža organizacija i individualaca opredjeljenih da zagovaraju prava djece i da načine svijet boljim mjestom za život svakog djeteta.
Joomla templates by Joomlashine